Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Vlastibor Zvinger

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Datum narození
04. 04. 1934
Místo narození
okres Frýdek-Místek
Datum úmrtí
2020
Místo úmrtí
Svitavy (okres Svitavy)
Profese a obory působení
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

  Vlastibor Zvinger se narodil v roce 1934 v Dolních Bludovicích na Frýdecku-Místecku. V roce 1938 se s rodinou odstěhoval na Brněnsko, v roce 1952 maturoval na gymnáziu v Blansku, kde hned po škole nastoupil do ČKD. Studoval na strojní průmyslovce, kde získal druhou maturitu. „Strojařině“ pak zůstal věrný celý život. V roce 1958 se přestěhoval s maželkou Alicí do Svitav, kde celý život pracoval na různých pozicích firmy TOS.
  S atletikou začal již na gymnáziu. Zabýval se sprinty, překážkami a skokem do dálky. Po příchodu do Svitav byl Vlastibor Zvinger vzhledem ke zkušenostem s atletikou pověřený vybudovat oddíl atletiky, který byl založen v listopadu 1958. Již v roce 1959 organizoval první atletické závody ve Svitavách.
  V Brně složil trenérské zkoušky. Velice rád vzpomínal na své trenérské kolegy. Zpočátku mezi ně patřrili Zdeněk Vyskočil, Antonín Kosík, Miroslav Fojt st. Posléze spolupracoval s Jiřím Brýdlem, Jiřím Zámečníkem, Janem Pešlem a Josefem Markem. Aktivním trenérem byl do roku 1994, tedy více než třicet pět let. Mnoho jeho svěřenců to v atletice dotáhlo daleko. Našli se i tací, kteří se stali reprezentanti republiky. Nejvíce vzpomínal na Miroslava Vítkoviče, který jako člen oddílu v Třinci reprezentoval zemi.
  Nešlo vždy jen o vedení oddílu nebo trénování. Podílel se na stavbě tehdejší tribuny na stadionu, stavbě koupaliště i krytého bazénu. Podílel se také na budování areálu v Čenkovicích, kde údajně strávil na stovky hodin. Po odchodu do důchodu do roku 2002 pracoval v krytém bazénu jako plavčík a pomáhal při závodech.
  Byl několikrát vyhlášen Osobností svitavského sportu, za rok 2008 získal cenu Svitavského klubu Laurus a v roce 2016 cenu Osobnost města Svitavy.
  Měl také blízko k umění. Hned po příchodu do Svitav začal hrát ochotnicky v Lidovém divadle. Do roku 1989 sehrál přes šedesát rolí. Prý začínal s rolí milovníků a k tomu musela pasovat jeho sportovní postava a milý úsměv. Měl rád komické role, role v pohádkách a také různé improvizace. S hereckými kolegy z Lidového divadla vycestoval i na zahraniční festivaly např. do Vídně, Londýna nebo na Sicílii a měl možnosti si na jednom pódiu zahrát s hereckými velikány jako Karel Höger a Martin Růžek. Nejraději ale prý vzpomínal na účinkování ve hře B. Březovského Nebezpečný věk, kde hrál s hostujícím Martinem Růžkem.

 

Autor
Denisa Levová (Text sestavila)
Ověření
Vlastibor Zvinger, Laurus
Dodavatel dat
Městská knihovna Svitavy

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2632 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.