Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Jan Benešovský

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Datum narození
Neznámé
Datum úmrtí
17. 10. 1603
Místo úmrtí
Moravská Třebová (okres Svitavy)
Profese a obor působení
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

Byl to český zvonař a cínař. Dle jeho knih z pozůstalosti a biblických citátů na zvonech byl zřejmě velmi nábožensky založený. Od moravskotřebovského krejčího Hanse Gleissera koupil v roce 1588 dům č. 5 v dnešní Poštovní ulici. Byl dvakrát ženatý, první žena se jmenovala Lída, druhá Anna Melzerová. Celkem měl 9 dětí.
Vytvořil několik zvonů v Moravské Třebové a okolí, například v roce 1588 ve Vranové Lhotě, v roce 1594 v Jevíčku, v roce 1595 v Horní Hynčině, v roce 1599 v Pohledech. Dále např. v Zábřehu na Moravě, Mohelnici, Svojanově, Damníkově. Největším zvonem, který vyrobil, je zvon Kryštof v Rychnově nad Kněžnou z roku 1602 Váží 5850 kg, dolní průměr je 197 cm. Jde o 3. největší funkční zvon v České republice. Zvon je zavěšen ve zvonici kostela Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou. Zvon dostal jméno podle tehdejšího majitele rychnovského panství a příslušníka Jednoty bratrské Kryštofa Betengla z Neyenperka. Do kamenné zvonice zvon zavěsil až jeho syn Silvestr, který při lití pomáhal a vymodeloval na zvon svůj znak. Zvon Kryštof je mimořádný nejen svou velikostí, ale i výzdobou, na které se podílela kromě mistra Benešovského a jeho syna Silvestra i dcera Zuzana. Krk zvonu pokrývají reliéfy s motivy ukřižování. V plášti je zalito 25 ks mincí. Mezi jeho další cínařské práce patří například 1592 křtitelnice z roku 1592 v Městském muzeu v Moravské Třebové, konvice krejčovského cechu z roku 1592 v Městském muzeu v Moravské Třebové, nebo konvice kovářského a kolářského cechu z roku 1592.
Po jeho smrti převzal dílnu jeho nejstarší syn z prvního manželství Adam Benešovský. Další syn Silvestr se s otcem se podílel na zhotovení zvonů pro Damníkov (1601) a Rychnov nad Kněžnou (1602). Po smrti bratra Adama získal část vybavení otcovy dílny. Třetím synem, který pokračoval v rodinné tradici, byl Nathanael. Spolu s bratrem Silvestrem si rozdělili vybavení otcovy dílny po smrti bratra Adama, který si údajně veškeré vybavení po otci přisvojil jen pro sebe.

Autor
Aneta Riemerová (Text sestavila)
Ověření
Stránky zámku v Rychnově nad Kněžnou
Dodavatel dat
Městská knihovna Svitavy
Městská knihovna Moravská Třebová

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2638 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.