Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Alois Topič

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Datum narození
03. 03. 1852
Místo narození
Přelouč (okres Pardubice)
Datum úmrtí
10. 06. 1927
Místo úmrtí
Nový Bydžov (okres Hradec Králové)
Profese a obory působení
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

Narodil se v rodině bohatého sedláka. Proti vůli rodičů se oženil s dcerou chudého chalupníka a vzdal se svého nároku na statek. V roce 1876 odešel se ženou do Austrálie. Jako vyučený zahradník se ucházel o místo v brisbaneské botanické zahradě. Tam pracoval v množírně rostlin, později k jeho práci přibyl také prodej zvířat. Po třech letech se rozhodl samostatně farmařit a chovat drůbež. Během dvou let ale přišel o všechny peníze a nakonec se po čtyřech letech vrací s rodinou domů (v Austrálii se manželům narodily dvě děti). Jeho rodiče manželům koupili hostinec v Novém Městě u Chlumce nad Cidlinou, v tomto podnikání se mu ale příliš nedařilo. Hostinec prodal a koupil hospodářství v Roudnici u Hradce Králové. Ani tady ale neuspěl a po pěti letech se přestěhoval s rodinou do Nového Bydžova. V roce 1885 se vrátil do Austrálie, kde strávil pět let. Rodina tentokrát zůstala doma. Živil se lovem a preparováním ptakopysků. Sbíral přírodniny a dodával je prostřednictvím pražského obchodu Václav Friče do Evropy. Poté se vrátil do Čech a přednášel o evropské přírodě a vyprávěl své zážitky z Austrálie. V roce 1892 odjel opět do Austrálie na dalších šest let. Zkoumal zdejší pralesy a žil mezi domorodci. Aby se uživil, obchodoval s vlnou a ovčími střívky. Naposledy odjel do Austrálie v roce 1902 na tříměsíční cestu a poté se natrvalo vrátil do Nového Bydžova. Zabýval se australským obchodem, vlastním hospodářstvím, chovem kanárů, vycpáváním zvířat, vyučováním angličtiny a němčiny. Své australské zážitky shromáždil ve vzpomínkách, které později literárně zpracoval Jaromír John (Australská dobrodružství Aloise Topiče, Praha 1946/Topičovo australské dobrodružství, Praha, 1939). Je pohřben na novobydžovském hřbitově.

Autor
Iva Košťálová (Text redakčně upravila)
Ověření
SKALICKÝ, Honza: Před 170 lety se narodil Alois Topič, lovec ptakopysků. In: Novobydžovský zpravodaj, roč. XLIX, č. 3 (2022), s. [10].
MARTÍNEK, Jiří. Kdo byl kdo: naši cestovatelé a geografové. 1. vyd. Praha: Libri, 1998, s. 439-440. ISBN 80-85983-50-8.
Dodavatel dat
Knihovna města Hradce Králové

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2638 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.