Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Antonín Šonka

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Zobrazit všechny fotografie 2
Související osoby
1894 - 1943
Spolupracovník
1902 -
Spolupracovnice
Datum narození
25. 02. 1893
Místo narození
Dolní Heřmanice (Horní Heřmanice, okres Ústí nad Orlicí)
Datum úmrtí
05. 01. 1943
Místo úmrtí
Ichtershausen (Německo)
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

A. Šonka narozen v Dolních Heřmanicích (Lanškroun) 1893 bojoval v 1. světové válce na straně Rakouska-Uherska. U 1. pěšího pluku získal hodnost četaře a po vstupu do československých legií v Rusku byl členem 4. střeleckého pluku, kde získal hodnost šikovatele. Po bojích u Dobrudži, Bachmače a sibiřské anabázi se A. Šonka vrátil domů, oženil se se svou ženou Marií Šulovou. Společně se přestěhovali do České Třebové roku 1933 a zde se usadili v ulici Pod Robovým kopcem (Zahradní ulice). A. Šonka se stal učitelem nejmladších žáků na chlapecké červené škole. V tomto postavení se v době Protektorátu zapojil do odbojové činnosti.
Připojil se k místní odbojové skupině PVVZ (Petiční výbor věrni zůstaneme), jenž byla řízena poštmistrem Karlem Votroubkem. Skupina rozšiřovala letáky a tiskoviny, přechovávala zbraně, sbírala příspěvky na odboj a pomáhala hledaným osobám uprchnout. A. Šonka se věnoval především zpravodajské činnosti, činnosti NSDAP, SS, SD, SA a gestapa. Veškeré informace posílali s K. Votroubkem přes kurýry do Prahy, kde je Josef Mašík (Tři králové) přeposílal vysílačkou SPARTA II exilové vládě do Londýna. Mimo zpravodajskou činnost shromažďoval příspěvky pro rodiny, ve které byl někdo zatčen. Podílel se na šíření ilegálního časopisu V boj.
10. července 1941 si pro něj do jeho domu přišli dva státní policisté. Avšak A. Šonka se před nimi schoval na půdu, a tak měli možnost mluvit jen s jeho ženou Marií, po které vzkázali, aby se Šonka druhý den dostavil na Pardubické gestapo. Jelikož měl A. Šonka strach o svou rodinu, 11. července odjel do Pardubic.
Byl zde vyslýchán až do 25. srpna téhož roku, poté ho převezli do Prahy na Pankrác. Odtud se přesouval k výslechům do Pečkova paláce (Petschkův palác, Nové Město, Praha). O dva měsíce později 27. října byl převezen do Drážďan, 18. listopadu do Lipska, 19. listopadu do Halle nad Sálou, a nakonec do věznice Ichtershausen nedaleko německého Erfurtu. Tato věznice mu byla osudnou. Po třinácti měsících držení v samovazbě a psychického teroru spáchal v noci ze dne 4. na 5. ledna 1943 sebevraždu.
Osobnost Antonína Šonky byla in memoriam vyznamenána Československým válečným křížem 1939, jenž převzala vdova Marie Šonková. Základní škola Nádražní v České Třebové uctila jeho památku pamětní deskou s jeho podobiznou vystavenou ve vstupní hale. Jeho jméno je uvedeno i na pomníku u Základní školy Habrmanova v České Třebové.

Autor
Andrea Holubová (Text sestavila)
Ověření
kniha: HAMPL, Vladimír. Zemřeli, abychom žili: váleční hrdinové a oběti válek na Českotřebovsku. Česká Třebová: ABC elektronik, 2021
web: Jednotka ČSOL Ústí nad Orlicí
Dodavatel dat
Městská knihovna Česká Třebová
Související osoby
1894 - 1943
Spolupracovník
1902 -
Spolupracovnice

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2638 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.