Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

JUDr. Ing. Jan Vermousek

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Věk
82 let
Místo narození
Kuřim (okres Brno - venkov)
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

Narodil se do rodiny soudního úředníka Arnošta Vermouska a Elišky Vermouskové, roz. Kotykové, úřednice. Oba byli aktivně činní v Sokole Kuřim - muzika a divadlo, otec vzdělavatel, kapelník a houslista sokolského smyčcového orchestru, matka zpěvačka a místonáčelnice pernštejnské župy.
Otec pracoval jako soudní revident u Krajského soudu v Brně a zabýval se též historií, sepsal 7 historických studií, z nichž některé byly vydány obcí Kuřim, ostatní včetně kroniky rodu Vermousků jsou uloženy v archivu v Rajhradě. Matka pracovala jako sekretářka u firmy Bondy Brno. Po zrušení Sokola a jeho nahrazení socialistickou jednotnou tělovýchovou (Spartak Kuřim) se dále angažovali jenom v muzice a jiných nepolitických aktivitách. Bratr Marek Vermousek (1955) je zemědělským inženýrem a dosud pracuje jako předseda JZD Březina u Tišnova. Je muzikant, složil kapelnické zkoušky a vede kapelu Modul Brno.
Jan Vermousek byl již během základní školy veden k aktivnímu provozování muziky. Byl členem kuřimského kvarteta a kvinteta (viola), členem tanečního orchestru ZK TOS Kuřim (basa), členem kuřimského pěveckého sboru (I. bas).
Po základní škole nastoupil na střední školu, JSŠ – jedenáctiletá střední škola v Brně, kterou ukončil maturitou v r. 1959.
V důsledku politických opatření (jako vlastník zem. půdy cca 5 ha) byl směřován rozhodnutím KSČ na Vysokou školu zemědělskou v Brně, fakulta provozně ekonomická (dnes Mendelova univerzita). Jeho přihláška na brněnská práva byla totiž pro politickou nespolehlivost rodiny zamítnuta. Pět let trvající vysokou školu ukončil promocí v roce 1964, jako inženýr ekonom zemědělského provozu. V průběhu studia v Brně aktivně působil ve vysokoškolském lidovém krojovaném souboru Javorina (hráč na basu a klarinet), dále ve školním dixielandu (hráč na tenor saxofon a klarinet) a v dalších brněnských tanečních orchestrech (Richter, Bubla, Z.Hlaváč aj.).
Jeho rodina se již od roku 1620 živila převážně zemědělstvím, ale v roce 1959 místní organizace KSČ rozhodla o založení JZD Kuřim a donutila je předat veškerou půdu právě do zakládaného JZD. Toto družstvo v roce 1962 zkrachovalo a převzal jej Státní statek Brno a tento stav trval až do roku 1990. Po roce 1990 byly rodině pozemky navráceny.
V roce 1964 se oženil s Irenou Vermouskovou (1942) a nastoupil do JZD Mír Městečko Trnávka jako družstevní ekonom.
Vojenskou základní službu v trvání jednoho roku jako absolvent důstojnické 2 leté přípravky při VŠZ Brno v oboru dělostřelec vykonal v Písku v letech 1964-1965, v závěru složil důstojnické zkoušky a opustil Písek jako podporučík v záloze. Během vojny byl členem tanečního orchestru při VÚ 2505 (dělostřelecká průzkumná baterie) v Písku a hrál na tenor-saxofon a klarinet. S orchestrem vyhráli celorepublikovou soutěž ASUT(Armádní soutěž umělecké tvořivosti) a nahráli jim i gramofonovou desku v rozhlasovém studiu České Budějovice.
Manželka mezitím ukončila studia na lékařské fakultě a v roce 1965 nastoupila na povinnou umístěnku do nemocnice v Moravské Třebové jako zubní lékařka. Žili nejdříve v Lázích a později v Městečku Trnávce, kde se jim narodily dvě děti, v roce 1966 dcera Michaela, v roce 1976 dcera Barbora. V letech 1978 - 1985 bydleli v Jevíčku, kde manželka pracovala jako vedoucí zubní lékařka a on stále jako ekonom v JZD Mír. 
V Jevíčku se angažoval v tanečním orchestru Aloise Wolfa (elektr. basa), a v orchestru národního podniku ASTRA Jevíčko (hráč na tenor saxofon a klarinet). Dva roky také vyučoval hru na klarinet v Lidové škole umění v Moravské Třebové. Věnoval se také motoveteránům a autoveteránům společně s Vítězslavem Zezulou (dnes Škoda muzeum Městečko Trnávka). Začal se věnovat fotografování a zahájil studia práv na brněnské univerzitě UJEP (dnes Masarykova univerzita).
Jako hlavní ekonom v JZD musel vstoupit do KSČ, členem byl v letech 1975 - 1989.
V roce 1985 se odstěhovali do Moravské Třebové. V roce 1988 ukončil studia práv a získal titul JUDr. V roce 1988 ukončil svoji dosavadní pracovní činnost a v letech 1988 - 1990 pracoval jako právník v JZD Malá Haná Jevíčko.
V roce 1990 po 1. svobodných volbách byl zvolen za OF (Občanské fórum) místostarostou Moravské Třebové. V roce 1991 však úspěšně složil zkoušky komerčního právníka, odešel do soukromé sféry podnikání a na vlastní žádost složil funkci místostarosty.
Jako právník se podílel nav přípravě a následných úpravách Zákona o obcích a Zákona o majetku obcí, které probíhaly v parlamentu ČR, za účasti bratrů Brýdlů z Litomyšle (starostové Svitav a Litomyšle). Později přijal angažmá jako asistent poslance Parlamentu České republiky Václava Neubauera.
Dále již pracoval jako komerční právník a provozoval právní kancelář v Moravské Třebové. V té době byl komerčním právníkům umožněn přechod do advokacie. Po složení slibu advokáta 26. 1. 1994 vykonává povolání advokáta dosud. V roce 2004 odešel do důchodu, ale stále (2022) v omezeném rozsahu pracuje.
Během své právní praxe úspěšně vedl řadu sporů o navrácení majetku okolním obcím a také mnoho dalších žalob o navrácení především zemědělských majetků soukromým osobám.
O roku 1994 se věnuje fotografování, nejdříve pro Moravskotřebovské noviny, později pro Moravskotřebovský zpravodaj. V letech 2009 – 2018 pracoval v památkové komisi města Moravská Třebová, mimo jiné spolupracoval na fotodokumentaci památek (křížů) v okruhu města Moravská Třebová. Pravidelně se účastnil výstavy s názvem Moravská Třebová, jak ji neznáte. V roce 2012 měl výstavu fotografií ve františkánském klášteře v Moravské Třebové, v roce 2012 vystavoval v Laskavárně, v roce 2018 ve vestibulu radnice, v roce 2020 v restauraci na Cihlářce.
Je členem Spolku přátel díla Františka Strážnického. Účastnil se instalace galerie Františka Strážnického v Městském muzeu Moravská Třebová.
Dne 19. 6. 2017 obdržel Cenu města Moravská Třebová za angažovanost ve veřejných záležitostech pro město v letech po sametové revoluci i za fotografickou činnost.

Autoři
Aneta Riemerová (Text sestavila)
JUDr. Ing. Jan Vermousek (S využitím informací, které publikoval)
Ověření
osobní sdělení JUDr. Ing. Jana Vermouska
Dodavatel dat
Městská knihovna Moravská Třebová

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2632 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.