Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Ivan Štefan

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Datum narození
27. 01. 1914
Místo narození
Hradec Králové (okres Hradec Králové)
Datum úmrtí
12. 10. 1943
Místo úmrtí
Mnichov (Německo)
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

Obecnou školu, měšťanskou školu a dvouletou hospodářskou školu vystudoval Ivan Štefan v Hradci Králové, Střední zemědělskou školu s maturitou navštěvoval v Poděbradech. Věnoval se kanoistice a turistice. Po studiu nastoupil do zaměstnání a nějaký čas pracoval na Podkarpatské Rusi. V říjnu 1936 nastoupil vojenskou prezenční službu u Pěšího pluku 11 v Písku, poté sloužil ve Vimperku. V roce 1938 se zapsal na Vysokou školu zemědělskou v Praze. V prosinci 1939 se svým bratrem Aurelem a několika kamarády odešel do zahraničí, chtěli se přes Balkán dostat k československé zahraniční armádě ve Francii. V Žilině byl ale zadržen četníky a dopraven na česko-slovenskou hranici, podařilo se mu opět uprchnout a v malé loďce se dostat za Budapešť. Tam byl zcela vyčerpaný opět chycen maďarskou policií a převezen do vojenské nemocnice v Komárně. Po propuštění byl internován v Budapešti a poté transportován zpět na Slovensko. Během transportu se mu podařilo znovu utéct a v dubnu 1940 se dostal do Bělehradu a přes Balkán do Francie. Byl nasazen na frontě, od 18. 6. 1940 byl oficiálně pohřešován, byl zraněn a zajat Němci. Ze zajetí se mu podařilo utéct do neokupované části Francie a žil jako uprchlík v Marseille, kde byl mimo jiné odkázán na pomoc Ústřední pomoci Čechoslováků. Po okupaci zbylé části Francie Němci byly tyto jeho styky patrně příčinou jeho zatčení v prosinci 1942. Byl vyslýchán gestapem a v květnu 1943 převezen na Pankrác do Prahy. Po odsouzení byl převezen do Mnichova a popraven.

Autor
Iva Košťálová (Text sestavila)
Ověření
TROJAN, Jiří a CARTER, Gordon. Killed In Action = : ( Zabit v boji): příběh Benigna Štefana, válečného stíhacího pilota RAF, jeho rodiny a přátel. Vyd. 1. V Pardubicích: ROBINSON, 2008, s. 128-146. ISBN 978-80-254-1858-1.
KULHAVÁ, Zdeňka, Libor STEFAN, Oto STEFAN. Kristian Stefan: život a doba zapomenutého vlastence. Pelhřimov 2019. ISBN 978-80-7415-201-6.
Dodavatel dat
Knihovna města Hradce Králové

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2632 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.