Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Mgr. Irena Šťastná (Jméno získané sňatkem)

Znám také jako:
Mgr. Irena Václavíková (Skutečné jméno)
Nahlásit chybu
Vím víc informací
Věk
45 let
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

Básnířka a prozaička Irena Šťastná, rozená Václavíková pochází z Opavy. Absolvovala bakalářské studium (obor: knihovnictví a informační studia) na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě a následně magisterské studium češtiny s literárněvědným zaměřením na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době žije na Opavsku v obci Dobroslavice. Od roku 2022 je ředitelkou Knihovny města Ostravy.
Poezii a povídky publikovala časopisecky (Host, Protimluv, Psí víno, Tvar, UNI, Literární fórum, Pandora, Viselec, Weles, Zvuk aj.), v antologiích a almanaších (V srdci černého pavouka, 2000; Cestou, 2004; Antologie české poezie 1986–2006, 2007; Ty, která píšeš − antologie současné české ženské povídky, česky 2008, portugalsky 2011). Vydala básnické sbírky Zámlky (2006), Všechny tvoje smrti (2010), Živorodky (2013), Žvýkání jader (2015) a Sen o třetí plíci (2018). Spolu s manželem – básníkem, prozaikem, hudebníkem a divadelním ochotníkem Milanem Šťastným napsali také krátké veršované vyprávění pro děti s názvem Na mamuta (2017). S manželem se také podílí na činnosti Dodivadla (Dobroslavického Divadelního Spolku). Nejnovější básnickou sbírku Dny. Noci. A co víc? vydala autorka na konci roku 2021.
Pro básnickou tvorbu Ireny Šťastné je charakteristické neustále provazování přítomného s minulým, městského s přírodním, úsporného a fragmentárního s celistvým a narativním nebo konkrétního s mytologizujícím. Jde o poezii silného existenciálně-expresivního ladění, plnou tíživých, emocionálně vypjatých veršů, reflektujících témata jako neklid, bolest, nemoc, smrt, partnerské napětí či rozchod.
Autorka obdržela v roce 2012 nominaci na Drážďanskou cenu lyriky. Její čtvrtá básnická kniha Žvýkání jader byla v roce 2016 nominována na cenu Magnesia Litera. Za svou sbírku Sen o třetí plíci získala v roce 2019 Cenu Jantar za literaturu. O rok později zvítězila v literární soutěži Básně SK/CZ 2020.
Básnické texty Ireny Šťastné byly přeloženy do řady jazyků např. do angličtiny, němčiny, polštiny, slovenštiny, portugalštiny, rumunštiny, španělštiny a hindštiny.

Autor
Petr Ligocký (Autor textu)
Ověření
Málková, I. a kol. Literární slovník severovýchodní Moravy a českého Slezska (1918–2018), Host, 2022.
Dodavatel dat
Knihovna města Ostravy

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2647 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.