Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Václav Volf

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Související osoby
Datum narození
17. 01. 1893
Místo narození
Máslojedy (okres Hradec Králové)
Datum úmrtí
24. 11. 1942
Místo úmrtí
Berlín (Německo)
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

Václav Volf pocházel z rolnické rodiny z Máslojed. V letech 1904-09 studoval na královéhradeckém gymnáziu, poté dělostřeleckou kadetní školu v Treiskirchenu. Po vypuknutí 1. světové války odešel na ruskou frontu. V září 1914 byl zajat a do jara 1916 pobýval v zajateckých táborech. V únoru 1916 si podal přihlášku do formujících se československých legií. Mezitím se mu naskytla možnost vstoupit do srbské armády, která hledala dobrovolníky. Po zhroucení ruské fronty odešel se srbskou divizí přes Sibiř, Mandžusko, Singapur a Egypt na soluňskou frontu a požádal o své přeřazení k francouzským legiím. Absolvoval důstojnickou školu v St. Maixent a poté se zúčastnil bojů v Alsasku a v Champagni. Potom byl převelen k posílení československých legií v Itálii. Do vlasti se vrátil v lednu 1919. I po válce pokračoval ve vojenské kariéře a zastával významné posty v nově budované československé armádě. V roce 1937 dosáhl hodnosti brigádního generála. V období protektorátu se zapojil do vojenského odboje, stal se velitelem Obrany národa pro jižní Čechy. Jeho činnost odhalilo gestapo a v listopadu 1942 byl popraven. In memoriam byl povýšen na divizního generála a obdržel Československý válečný kříž (1939).

Autor
Iva Košťálová (Text redakčně upravila)
Ověření
POKORNÝ, Radek a Jiří PAVLÍK. Bojovali za nás - legionáři z Královéhradecka. 8. díl, V řadách legionářů bojoval Václav Volf v Rusku, Francii i Itálii. Na popraviště ho dostali až nacisté. Hradecký deník. 2009, roč. 18, č. 202, s. 3.
HLUŠIČKOVÁ, Růžena a Jan BRUNCLÍK. Brigádní generál Václav Volf (1893-1942). In: Královéhradecko: historický sborník pro poučenou veřejnost, č. 9 (2017), s. 179-201.
HUDEČEK, Jiří J. Masarykův žák Josef P. Pražák a jeho významní příbuzní. Zpravodaj mikroregionu obcí Památkové zóny 1866. 2015, č. 4, s. 7-8.
BRUNCLÍK, Jan a POSPÍŠILOVÁ, Jaroslava a VAŠEK, František. Vy padlí...: Vám budiž věčná čest a sláva!: oběti německého fašismu na okrese Hradec králové v letech 1937-1945. Hradec Králové: Český svaz bojovníků za svobodu Československá obec legionářská Státní okresní archiv, 2013, s. 205. ISBN 978-80-260-5333-0.
Dodavatel dat
Knihovna města Hradce Králové
Související osoby

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2649 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.