Databázi OSOBNOSTI REGIONŮ provozuje a vyvíjí Městská knihovna Česká Třebová

Oskar Czepa ml.

Nahlásit chybu
Vím víc informací
Věk
98 let
Místo narození
Moravská Třebová (okres Svitavy)
Profese a obor působení
Zavřít formulář

Víte o uvedené osobě další informací? Vlastníte fotografie, kde je osoba zachycena? Máte k dispozici dokumenty, které se osoby týkají?
Budeme rádi, pokud se o ně podělíte a pomůžete nám tak rozšířít záznam dané osoby.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Můžete nám sdělit informace, které záznam neuvádí, rozšíření stávajících informací, neuvedená data atp.
Můžete poslat i obrázky nebo další soubory, které jsou relevatní k infiormacím, které sdělujete.
Přetáhněte soubory sem nebo Vyberte v počítači
Zavřít formulář

Při vytváření záznamů o osobách vycházíme z veřejně přístupných zdrojů, literatury nebo osobních sdělení. Pokud jste nalezli chybně uvedenou informaci, špatný odkaz nebo nějaký překlep, dejte nám vědět. Rádi záznam opravíme nebo doplníme.
Děkujeme za Vaši pomoc.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Uveďte jakou informaci považujete za chybnou nebo nepřesnou. Budeme rádi, pokud uvedete zdroj, ze kterého čerpáte.
Zavřít formulář
Na vytváření záznamů na portálu OsobnostiRegionu.cz spolupracuje několik paměťových institucí. Cílem projektu je vyhledávání zajímavých osobností, které se váží k regionům a místním komunitám. Aby se databáze mohla rozvíjet i v budoucnu, hledáme zajímavé osobnosti i mezi žijícími.
Pokud některou vybereme a rozhodneme se pro její zařazení, volíme vždy osoby veřejně známé a činné.
Uvědomujeme si, že veřejný zájem nesmí být na úkor práv jednotlivce. Pokud s uveřejněním v databázi nesouhlasíte, stačí odešlete tuto žádost. Po ověření, že žadatelem je uveřejněná osoba záznam obratem odstraníme. Učiníme také technicko-procesní opatření k zamezenní opakovaného vložení osoby do databáze.

E-mail pro případnou další komunikaci a ověření uvedených informací.
Pokud máte zájem probrat informace telefonicky.
Pokud nám k žádosti chcete také něco sdělit.

Oskar Czepa, se narodil 1. března 1926 v Moravské Třebové jako syn významného architekta Oskara Czepy (1883, Svojanov u Moravské Třebové — 1956, Videň). Oskar Czepa junior postavil svůj první model, větroň Falke R5, v zimě 1935-1936 s pomocí staršího bratra Kurta. V roce 1938 se stal členem ve městě fungujícího modelářského kroužku, ve kterém postavil dvojici dobře létajících větroňů. Modely byly nazvány Kiek in die Welt a Einheitsmodell. Když bylo Oskaru Czepovi 14 let, začal studovat na gymnáziu v Zábřehu na Moravě, kde v krátké době převzal také vedení tamní modelářské skupiny. V roce 1941 pak získal 1. místo v juniorské třídě na závodech v Krnově. Povzbuzen tímto úspěchem, postavil Czepa na přelomu let 1941—1942 první větroň podle vlastního návrhu, nekonvenční Archäopterix. Vzdělávací systém Třetí říše, dokonale propracovaný v oblasti branné přípravy, pak dospívajícímu Oskarovi, který byl mezi kamarády znám pod přezdívkou Ossi, v roce 1943 umožnil studium na (patrně letní) Říšské modelářské letecké škole v pohoří Hoher Meißner u Kasselu. Zde dostal možnost seznámit se s vrcholem tehdejší modelářské techniky v podobě benzinových modelářských motorů značky Eisfeld a Kratmo. S modelem nazvaným Wirbler a poháněným druhým ze zmiňovaných motorků (na modelářská měřítka měl značný objem 10 ccm) se v roce 1943 ještě stihl zúčastnit říšských modelářských závodů v Quedlinburgu. S posledním za války postaveným větroněm Wieland der Schmied si pak na jaře 1944 osvojil létání v termice s letovými časy přes 20 minut. Každá pohádka však jednou skončí, a tak 6. června 1944, symbolicky v den spojenecké invaze do Normandie, osmnáctiletý Czepa oblékl modrošedou uniformu Luftwaffe.
Po návratu z válečného zajetí se objevil ve Vídni, kam byl v roce 1946 odsunut také jeho otec. Po vyřešení základních existenčních starostí se Oskar v roce 1949 opět mohl vrátit ke svým milovaným modelům. Výchozím bodem kariéry, která z něj učinila modeláře světového formátu, byl pravděpodobně zisk titulu mistra světa v kategorii A2, který si Czepa v roce 1951 přivezl ze soutěže pořádané v tehdy jugoslávské lokalitě Lesce-Bled. Pak už následovalo takřka sedm dekád dodnes trvajícího životního příběhu, kterým se Oskar Czepa do historie modelářství zapsal jako sportovec, konstruktér, funkcionář, podnikatel a obchodník působící postupně nejen v Rakousku, ale také USA a Německu. On sám shrnul své zážitky a životní zkušenosti v knize, která vyšla v roce 2008 a která nese výmluvný název Modellflug — eine Leidenschaft.

Autor
Pavel Petr (S využitím informací, které publikoval)
Ověření
Osobní sdělení Petr Pavel, 24/03/2020, www.sam78.cz
Dodavatel dat
Městská knihovna Česká Třebová
Související osoby

Databázi vyvíjí a provozuje

Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, Česká Třebová, 560 02


Logo Městské knihovny Česká Třebová

V databázi je aktuálně

2638 záznamů o osobách.
Chybí vám v databázi
nějaká osobnost?
Napište nám o ní.